Bezplatný vstup do vojenských lesov zatiaľ nebude

20.02.2012 Bratislava

Bratislava 20. februára (TASR) - Územie vojenských obvodov (VO) zatiaľ nebude v obmedzenom rozsahu dostupné verejnosti celkom bezplatne bez povolenia na vstup. Prezident Ivan Gašparovič totiž vrátil do parlamentu novelu zákona o vojenských obvodoch, ktorá mala túto zmenu priniesť od júla. Hlava štátu odporučila Národnej rade SR, aby pri opätovnom prerokúvaní zákon neprijala ako celok.

Prezident tvrdí, že právna norma nevie zabezpečiť dôslednú ochranu života a zdravia ľudí pri takom rozsahu využívania vojenských obvodov verejnosťou, ako predpokladá novela. Poukázal na to, že podľa dostupných informácií nebola na celom území vojenských obvodov vykonaná pyrotechnická sanácia, čo je významným rizikom pre pobyt a pohyb fyzických osôb na území vojenského obvodu.

Novela zákona súvisela so zámerom ministerstva obrany vytvoriť podmienky na širšie využívanie územia VO civilistami bez toho, aby sa obmedzil ich hlavný účel. Otvoriť sa tak mali vojenské lesy v obvodoch Záhorie a Valaškovce.

Donedávna mohli na tieto územia chodiť po vystavení povolenia len občania, ktorí bývali priamo v obciach, dotknutých VO, prípadne predstavitelia rezortu obrany. V októbri bolo personálne obmedzenie zrušené úpravou vojenského predpisu, ktorý podpísal vtedajší šéf rezortu obrany Ľubomír Galko (SaS). V platnosti však ostala právna úprava, ktorá zakotvuje povinnosť zaplatiť kolok za povolenie na vstup. Ten je pre fyzické osoby stanovený na 4,50 eura a v prípade právnických osôb na 66 eur.
 

Vyberte región